Milí milovníci vína, v nasledujúcich riadkoch sa vám pokúsime priblížiť uplynulý ročník 2020 v našom vinárstve. Dočítate sa o prácach a podmienkach v našich vlastných vinohradoch v obci Šalov a tiež vás prevedieme spracovaním hrozna a výrobou v priestoroch nášho vinárstva v Krakovanoch.
U nás v Chateau Krakovany si uvedomujeme, že je nevyhnutné prehlbovať vinohradníctvo na Slovensku a získavať nové poznatky ohľadom pestovania viniča. Integrovaný systém pestovania je založený na racionálnom chápaní využívania prírodných zdrojov trvalo udržateľného hospodárenia na pôde. Cieľom je dosahovať optimálne úrody vyššej kvality spôsobmi nezaťažujúcimi životné prostredie, podporujúce obnovu a zachovanie ekologickej rovnováhy v ekosystéme vinohradu: pôda – rastlinstvo – živé organizmy – vinič – človek.
Práce vo vinohrade v roku 2020 sme vykonávali podľa nášho dopredu stanoveného plánu. Vinohradnícky rok sme začali rezaním viniča v decembri 2019, ktoré nám trvalo až do 10. marca 2020. Jeho cieľom je dosiahnutie úrody hrozna požadovaného množstva a kvality. Hneď po rezaní sme vykonali viazanie vinohradu, súčasne sme čistili aj viničné hlavy a opravili drôtenku. Na odstraňovanie viničia sa používa mulčovanie dreva po reze. Jeho postupným rozkladom sa uvoľňujú živiny späť do pôdy a tým sa zvyšuje aj obsah humusu. Začiatkom apríla, v období pučania, sme aplikovali jarný postrek, ktorý nám zabezpečil ochranu proti prezimujúcim roztočom a chorobám vo vinohradoch. V tom istom mesiaci sme taktiež mohli na našom hone Móka zasiať ďatelinotrávnu miešanku Green Mix, ktorá obohacuje faunu a flóru. Je dôležitou súčasťou nášho bio prístupu k vinohradu a k prírode ako takej. Okrem estetickej funkcie má najmä ekologickú, protieróznu, mení fyzikálno-chemické vlastnosti pôdy, vytvára živiny pre vinič a láka užitočné organizmy do vinohradu.
Jarné mrazy neobišli v tomto roku ani nás, no spôsobili len zanedbateľné škody na niektorých nižšie uložených parcelách nášho vinohradu. Kvitnutie viniča hroznorodého sme mohli pozorovať už počas prvého júnového týždňa. Sprevádzané bolo studenými dňami a väčším počtom zrážok, čo spôsobilo nerovnomerné odkvitnutie, ktoré sa podpísalo aj pod nižšiu úrodu. Po odkvitnutí viniča postupne nasledovali počas vegetácie tzv. zelené práce (podlom, čistenie kmienkov, orezávanie vrcholov letorastov, atď.). Nakoľko vinič rastie rýchlo, takýmto zeleným prácam sa intenzívne venujeme a to nielen tento rok. Keďže sme názoru, že cieľavedomými a usmernenými zásahmi vie vinohradník udržať škodlivé činitele počas vegetácie pod prahom škodlivosti, postrekovali sme naše vinohrady len prevntívne.
Vyvrcholením ročnej namáhavej práce vinohradníka je samotný zber úrody - hrozna. Keďže cukry veľmi pomaly naberali na °NM, zber začal až 15. septembra, a to Rulandským bielym. Neskôr zrenie prebiehalo podľa našich očakávaní, cukornatosť bola pomerne dobrá a mohli sme jednotlivé odrody oberať podľa ich technologickej zrelosti. Tento rok nás príjemne prekvapila odroda Chardonnay, od ktorej sme veľkú úrodu nečakali, nakoľko nám v predchádzajúcom roku výrazne uškodila zver, no viničný ker ukázal svoju silu. Zaujímavosťou minuloročnej kampane bol aj zber odrody Frankovka modrá na výrobu slamového vína, ktorú sme pracne navešali na povale našej technickej budovy v Šalove. V druhej polovici októbra sa nám zhoršilo počasie a začali prudké dažde, čo nám skomplikovalo kampaň. Práce vo vinici nachvíľku ustali, ale my sme sa už v pivnici tešili krásnym vínam s typickým odrodovým charakterom. Napriek nepriazni počasia sa nám podarilo ukončiť kampaň začiatkom novembra zberom Frankovky modrej.
Hovorí sa, že kvalita vína sa rodí vo vinici. Keď sa hrozno dostane do pivnice, je na vinároch, aby sa postarali o túto ušľachtilú surovinu. Technológia bola aj tento rok u nás nastavená na výrobu kvalitných odrodových vín. Tešíme sa najmä bielym vína, ktoré sú ľahké, svieže a ovocné. Tradične dobre sa javia vína z odrôd Veltlínske zelené, Rulandské biele, Chardonnay či Rulandské šedé, ale aj Rizling rýnsky, ktoré majú vysoký vyzrievací potenciál. Ružové vína zase budú mať kvalitné zastúpenie v podobe Cabernetu Sauvignon, ktoré vám prinesieme opäť v podobe krásneho ovocného vína s jemným zvyškovým cukrom. Červené vína sú ľahké, ovocné, s peknou odrodovou štruktúrou. Tešíme sa najmä Merlotu, ktorý mal vynikajúci zdravotný stav a víno je pomerne telnaté a mohutné. Veríme, že naše vysoké očakávania naplní aj novinka v podobe už spomínaného slamového vína, vyrobenej z Frankovky modrej.
Veríme, že tú vášeň a nadšenie, s ktorými sa každý rok púšťame do výroby našich vín pocítite, keď si ich budete vychutnávať z našej produkcie a to nielen z roku 2020. Uplynulý ročník patril najmä bielym vínam, avšak aj ružové a červené vína napísali svoj príbeh v našej pivnici a my sa už nevieme dočkať, kedy vám ho pri najbližšej degustácii rozpovieme.
Nazdravie!